Werkboek

De waarde van noteren, tekenen en bewaren!

Werkboek

Als kinderen of jongeren bij me komen in onze praktijk gaan we in gesprek. We brengen de hulpvraag samen in beeld, stellen doelen en vormen actiepunten. Stapsgewijs neem ik ze mee om hun eigen zelfbeeld te vergroten, meer zelfvertrouwen te creëren en hun emoties beter te reguleren. Het oplossingsgericht leren denken is de rode draad in alle coachgesprekken. Tijdens die gespreken komt heel veel informatie en kennis naar boven, zowel van het kind als van de coach. Het stapsgewijs volgen van verschillende thema’s met hun sub thema’s geven een houvast voor beide partijen in deze gesprekken.

Tijdens het coachen heb ik zelf altijd een leeg vel op tafel liggen met een potlood of een pen. Ik maak aantekeningen, schrijf steekwoorden neer, teken af en toe iets uit. Dit om het een en ander te verduidelijken. Het opschrijven en tekenen geven houvast en zijn goede reminders tijdens onze gesprekken.

Het kind krijgt van mij ook altijd de mogelijkheid om dingen op te schrijven en/of te tekenen.

Noteren is een belangrijke vaardigheid die ervoor zorgt dat je lichaam en geest goed ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je nadenkt en geeft gedachten structuur. Het kan ook helpen bij het verwerken van je emoties en het geeft inzichten. Noteren is dus een effectief middel om jezelf en anderen te begrijpen.

Notities of verhalen op papier zijn permanent. Papier is een geduldig medium. Papier bestaat al vele honderden jaren en kunnen we nog vaak aanschouwen in musea. De oude Egyptenaren schreven al op papyrusrollen. De teksten die we schrijven of de aantekeningen die we maken blijven dus jaren goed. Het is een naslagwerk waar je altijd en overal op terug kan vallen. Je kunt het bewaren voor jezelf, laten lezen door de ander of als eigen naslagwerk bij de hand hebben.

Kinderen tekenen graag, voor hun zegt een tekening vaak meer dan woorden. Tekeningen versterken de boodschap, ze brengen de boodschap effectiever over. Door dingen te tekenen tijdens het vertellen visualiseer je je gedachten en worden ze gevormd op papier. Hierdoor begrijp je beter wat er werkelijk aan de hand is. Tekenen inspireert vaak weer tot nieuwe ideeën. Het geeft echt vorm aan je gedachten, het stimuleert de creativiteit en het is leuk. Iedereen kan tekenen, dus durf het te doen! Liever een duidelijke tekening dan duizend woorden die iets willen beschrijven.

Bewaren; ervoor zorgen dat iets niet verloren gaat. Om later terug te kunnen kijken op het coachproces is het belangrijk om de aantekeningen die je hebt gemaakt te bewaren.  Bewaar dan alleen wat je echt nodig hebt, geen overbodige documenten. Orden je aantekeningen per onderwerp, zo kun je gemakkelijk de stappen terugvinden die je hebt gemaakt.

Gebruik maken van een praatboek/werkboek/invulboek.

Bij Kidskoots maken wij gebruik van een werkboek. Elk kind dat gecoacht wordt legt een eigen map aan. Deze map bestaat uit alle informatie die voor het kind belangrijk is. De map wordt opgebouwd uit verschillende thema’s. Elk sub thema heeft een eigen A4 papier met ruimte voor korte en bondige aantekeningen en tekeningen. Kinderen werken met steekwoorden, pijltjes, plaatjes, tekeningen. Er worden verbanden gelegd en de belangrijkste dingen worden hier duidelijk weergegeven.

Tijdens het schrijven en tekenen wordt er goed geluisterd naar elkaar. De tekeningen en aantekeningen worden besproken en eventueel nog aangevuld. In volgende sessies worden deze aantekeningen terug opgepakt, onderwerpen worden herhaald en aangevuld indien nodig.  Dit geeft een duidelijk overzicht en vormt zo een mooi naslagwerk van de stappen die zijn gezet.

Het kind krijgt dit boek mee naar huis als ondersteuning van het verdere proces.

Wij gebruiken dit werkboek bij de coachmethode ‘de KidsKootsKist’. Maar ook zonder deze ‘KidsKootsKist’ is het werkboek makkelijk in te zetten.

Ben je nieuwsgierig naar ons werkboek? Kijk dan eens op bij het kopje producten.









Over de schrijver
Reactie plaatsen

Werkvormenbundel

7 werkvormen in verschillende thema’s.
Gemakkelijk in te zetten in de praktijk!

De verschillende werkvormen hebben ieder één van de volgende thema’s: Zelfbeeld, Omgeving, Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.
50%
Je bent er bijna!
We mailen je de werkvormenbundel in kleur en zwartwit.
Je gegevens zijn veilig
Gratis downloaden
Werkvormenbundel