Ordenen en opruimen met kinderen
05 januari 2024 
in Gevolg

Ordenen en opruimen met kinderen

Ordenen

“Wat een chaos op je kamer! Hoe kun je daar nu leren?” roept een moeder naar haar dochter. “Ruim toch eens een keer wat op! Zo verlies je het overzicht!” Moeder van Greet is de wanhoop nabij. Haar dochter maakt er een puinhoop van. Niet alleen op haar eigen kamer, maar door het hele huis slingeren spullen van haar. Haar schoolspullen heeft ze vaak niet in orde, waardoor er regelmatig aantekeningen op Magister verschijnen. Regelmatig is ze iets kwijt en moet ze uren zoeken. Greet zelf lijkt zich niet zo te storen aan de wanorde, maar dat is schijn. Want ze ziet door de bomen het bos niet meer en heeft hierdoor geen zin meer om nog maar iets op te ruimen. Waardoor ze verder wegzakt in de chaos.

Greet meldt zich aan in de coachpraktijk. Haar hulpvraag is kort en duidelijk: “Hoe breng ik orde aan in mijn dagelijks leven?”

Chaos

In ons eerste gesprek komen we al snel bij het woord chaos. Wat is dat eigenlijk?  Samen gaan we op zoek naar de betekenis van dit woord.

‘Chaos is een woord dat doorgaans wordt gebruikt om een situatie aan te duiden waarin totale wanorde of verwarring heerst. Er is sprake van een chaotische situatie, wanneer iemand het overzicht kwijt is. Dit kan zijn in een rommelige omgeving of in een situatie waarin men elkaar totaal niet kan begrijpen.’

Greet herkent zichzelf in deze beschrijving. Het is precies wat zij nu voelt; verwarring, het overzicht kwijt zijn. Het gevoel hebben dat ze niet wordt begrepen of andere niet begrijpt herkent ze ook. Ze geeft aan dat het rommelig in haar omgeving is, maar ook rommelig en onrustig in haar hoofd.

Inzicht

De eerste stap is inzicht krijgen in de situatie. Ik laat Greet in beeld brengen waar de chaos vooral plaatsvindt. Ze geeft aan dat haar eigen kamer een grote rommelboel is. Ze studeert op haar kamer, maar luistert er ook naar muziek, kijkt filmpjes, ontspant er en slaapt er. Maar al die verschillende spullen liggen door elkaar heen. Ze zou graag ook vrienden of vriendinnen ontvangen op haar kamer, maar dat lukt nu niet. Daarnaast neemt ze vaak spullen mee uit haar kamer en die blijven dan rondslingeren in de rest van het huis. Hierdoor mopperen haar ouders en heeft ze zelf ook onrust in haar hoofd.

Opruimen

Opruimen vermindert stress en angstige gevoelens, het geeft een gevoel van controle, vertrouwen en routine en zorgt voor meer focus.

Opruimen is het weer op orde brengen, opbergen. Hiervoor ga je eerst je spullen sorteren en categoriseren. Tijdens het sorteren van je spullen maak je steeds de volgende keuzes:
1.    Behouden
2.    Weggooien
3.    Weggeven
4.    Verplaatsen
5.    Opbergen

Hoe ruim je goed en snel op? Met deze 7 simpele tips gaat Greet aan de slag:
1.    Begin met iets makkelijks
2.    Gooi overbodige spullen weg
3.    Geef spullen een vaste plek
4.    Maak het jezelf gemakkelijk, kijk naar je eigen gemak
5.    Geef spullen die je vaak nodig hebt een zichtbare plaats
6.    Ruim op als je klaar bent met je activiteit
7.    Plan elke dag 5 minuten opruimtijd, sluit de dag opgeruimd af.

Ordenen

Tijdens het opruimen is het ordenen van spullen een belangrijk onderdeel. Ordenen heft de chaos op, het brengt orde in het geheel, er komt overzicht en dat geeft rust. Ordenen is het proces van dingen in een bepaalde volgorde of hiërarchie te rangschikken.

Greet leert zo de voordelen van opruimen en ordenen:
1.    Het vermindert haar stress, omdat de structuur haar een beter overzicht geeft. Hierdoor komt er rust in haar hoofd en in haar lijf.
2.    Het verbetert haar productiviteit, omdat ze minder is afgeleid door de spullen in haar kamer.
3.    Het verbetert haar besluitvorming, omdat de verschillende opties nu duidelijker in beeld zijn. Zo hangen haar winterkleren nu netjes in de kast, zodat ze een beter keuze kan maken voor een leuke combinatie.
4.    Het verhoogt haar creativiteit, omdat er meer rust in haar hoofd is. Ze heeft nu ruimte om creatiever en innovatiever te denken. Ze kan zich focussen op nieuwe ideeën en oplossingen.

Greet gaat er mee aan de slag. Het kost haar veel moeite om dit in haar systeem te krijgen, maar ze is een doorzetter. De voordelen die ze heeft ervaren zijn groot, hierdoor ziet ze het nut ervan in en dat maakt het!

Het leren opruimen, ordenen en sorteren zijn vaardigheden die al op jonge leeftijd kunnen worden geleerd. Voorwerpen op grond van eigenschappen indelen is een goede oefening. Dit kan zowel op kleur, vorm, aantal of materiaal.  Het kan dat het kind naar één kenmerk moet kijken, maar ook naar meerdere.

Lekker samen opruimen na een middagje spelen is zeker een goede oefening!
Jong geleerd is oud gedaan!

    Greet is een fictieve naam

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Werkvormenbundel

7 werkvormen in verschillende thema’s.
Gemakkelijk in te zetten in de praktijk!

De verschillende werkvormen hebben ieder één van de volgende thema’s: Zelfbeeld, Omgeving, Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.
50%
Je bent er bijna!
We mailen je de werkvormenbundel in kleur en zwartwit.
Je gegevens zijn veilig
Gratis downloaden
Werkvormenbundel