Kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen
03 mei 2023 

Kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen

Kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen

Deze week was ik tussen de coachsessies in mijn praktijk druk bezig met het ontwerpen en schilderen van een fotobord. Je weet wel zo’n bord waar je achter kan staan, je hoofd door de opening kan steken en dan een foto kan laten maken van het geheel. Dan krijg je grappige plaatjes!

Deze opdracht kreeg ik van mijn zonen die een verse frietfabriek aan het opzetten zijn, ze hebben met de paasdagen een Bourgondische wandeltocht over hun erf. Ze gaan daar frieten bakken voor de vele wandelaars die langs komen. Om het geheel wat op te leuken willen ze hier een fotobord plaatsen.

Ieder zet bij deze organisatie zijn eigen kwaliteiten in. Zo is mijn ene zoon heel goed in regelen, uitzoeken en plannen. De andere is goed in marketing en sales en de derde is goed in de uitvoering. Al deze kwaliteiten zijn nodig om het geheel goed te laten verlopen. Zo werd mijn verborgen kwaliteit ook van onder het stof gehaald, want moeders kon vroeger goed tekenen en schilderen. Daarom kreeg ik deze opdracht toegewezen en ging ik er enthousiast mee aan de slag.

Wel moest ik hierbij op mijn valkuilen letten. Want als ik enthousiast ben kan dit wel eens doorslaan naar hyperactief gedrag. Ik word dan druk, werk gehaast en niet nauwkeurig. Hierdoor ontstaan soms fouten en maak ik er een zooitje van.

Wat zijn kwaliteiten?

Kwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die iets zeggen over wie je bent. Het zijn kenmerken die niet zijn aangeleerd, maar die je van nature in je hebt. Je hoeft er dus niet je best voor te doen om ze te laten zien. Het ie een vanzelfsprekendheid, een superkracht die je altijd tot je beschikking hebt.

Wat zijn valkuilen?

Valkuilen zijn eigenschappen waarin je doorslaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een valkuil niet een zwak punt of een negatieve eigenschap. Het is eigenlijk een kwaliteit die je te veel inzet.

Wat is het verschil tussen een vaardigheid en een kwaliteit?

Vaardigheden en kwaliteiten vormen samen de bouwstenen voor ontwikkeling en prestaties. Vaardigheden en kwaliteiten worden vaak vergeleken met elkaar, maar er is een duidelijk verschil tussen die twee.

Kort samengevat kun je zeggen dat kwaliteiten aangeboren eigenschappen zijn die je verder kunt ontwikkelen. Terwijl vaardigheden specifieke activiteiten zijn die je kunt aanleren.

Kwaliteiten heb je van nature meegekregen. Je kunt jouw kwaliteiten met oefening en training uitbreiden en perfectioneren, maar ze zijn in basis afhankelijk van de natuurlijke aanleg.

Welke kwaliteiten heb jij?

De persoonlijk pallet aan kwaliteiten verschilt sterk per persoon. De een heeft een natuurlijke begaafdheid voor handenarbeid, terwijl de ander misschien heel onhandig is maar wel het goed ruimtelijk inzicht heeft.

Er zijn heel veel verschillende kwaliteiten te noemen, hieronder een waaier van een aantal kwaliteiten:
IJverig
Behulpzaam
Slim
Vrolijk
Rustig
Positief
Creatief
Luisteren
Sportief
Zelfvertrouwen
Organiseren
Sociaal
Avontuurlijk

Vaardigheden zijn specifieke activiteiten of taken die je kunt aanleren, zoals skills die je geleerd hebt bij je opleiding.

Over welke vaardigheden beschik jij?

Ook de vaardigheden verschillen enorm van persoon tot persoons, afhankelijk van je opleidingen en interesses. Er zijn heel wat vaardigheden te noemen, hieronder enkele voorbeelden:

Presenteren; je kunt goed uitleg geven over een onderwerp aan een algemeen of specifieke groep.
Programmeren; je bent handig met IT-zaken
Verkopen; je kunt goed mensen overtuigen en overreden
Medische handeling; je kunt wonden hechten omdat je dat hebt geleerd
Bespelen van een muziekinstrument; je oefent vaak om een bepaald instrument te kunnen bespelen.

Wat is dan het verband tussen vaardigheden en kwaliteiten?

De mate waarin iemand succesvol zijn vaardigheden tot uiting laat komen is afhankelijk van de kwaliteiten die hij bezit. Zo zal iemand met de kwaliteit ‘assertief’, beter zijn vaardigheden presenteren en verkopen kunnen ontwikkelen dan een heel introverte persoon.

Hoe kan ik mijn kwaliteiten beter benutten?

Zeg eens JA! Durf het aan, probeer het uit. “Ja ik kan het, ja ik ga het doen!” Ook al ben je nog onzeker en vind je het spannend. Door kansen te grijpen en aan te pakken komen je kwaliteiten beter tot uiting.

Zoek waar je plezier aan beleef en goed in bent. Neem deze taken op je en blink hierin uit, val hiermee op. Zo zien anderen je kwaliteiten ook en vragen ze om deze meer in te zetten.

Neem complimenten aan. Het goed in ontvangst nemen van een compliment is heel belangrijk om je eigen talenten en kwaliteiten te erkennen.

Toon initiatief. Zoek actief naar mogelijkheden om je kwaliteiten meer te kunnen gebruiken. Wat kan je doen, wie heeft je hulp nodig?

Maak je prestaties zichtbaar. Laat letterlijk zien wat je hebt opgeleverd, zet je naam erbij. Zorg dat anderen weten dat jij dit hebt geleverd.

Ga actief op zoek naar uitdaging, zoek nieuwe kansen op. Toon initiatief, creëer je eigen pad!

Hoe ga ik om met mijn valkuilen?

Valkuilen zijn niet slecht, ze geven inzicht in je kwaliteiten. Wanneer je valkuilen zich openbaren, weet dan dat je bang of gestrest ben. Je overloopt jezelf, je vraagt te veel van jezelf. Wees dan eens lief voor jezelf en sta even stil. Breng je kwaliteiten terug in beeld en bekijk of je een van die kwaliteiten kunt gaan inzetten om zo je uit je valkuil te komen.

Het fotobord:

Het heeft me wel wat uurtjes gekost; meten, zagen, tekenen, gummen, overleggen, uitproberen en uiteindelijk het schilderen. Maar wat heb ik genoten van deze leuke opdracht. En jawel, ik ben trots op het resultaat!

Het lukte me om de controle te houden en zo werd er goed vormgegeven aan het fotobord. Het was speciaal om te ervaren dat mijn creatieve kwaliteit, die ik al een poosje niet had ingezet, nog steeds aanwezig is. Mijn tekenvaardigheid had ik in mijn jeugd verder ontwikkeld, ik had toen tekenen als afstudeer vak gekozen.  Kwaliteit en vaardigheden werden gekoppeld, valkuilen werden ontweken! Ik kreeg energie van deze opdracht, het voelde fijn en mijn zelfvertrouwen groeide door het resultaat.




Over de schrijver
Reactie plaatsen

Werkvormenbundel

7 werkvormen in verschillende thema’s.
Gemakkelijk in te zetten in de praktijk!

De verschillende werkvormen hebben ieder één van de volgende thema’s: Zelfbeeld, Omgeving, Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.
50%
Je bent er bijna!
We mailen je de werkvormenbundel in kleur en zwartwit.
Je gegevens zijn veilig
Gratis downloaden
Werkvormenbundel