De kracht van de gedachten

De kracht van de gedachten!

“Mijn hoofd zit zo vol! Er kan nu echt even niets meer bij!”

Ken je die uitspraak bij de kinderen en jongeren die je begeleidt?

Een vol hoofd geeft onrust, wakkert negatieve emoties aan en kan je gedrag beïnvloeden. Die onrust beïnvloedt het concentratievermogen, waardoor je sneller afgeleid zal zijn. Je bent prikkelbaar, je zal sneller boos en emotioneel worden bij tegenslagen. Hierdoor reageer je vaker negatief op de ander.

Waar zit dat hoofd dan zo vol mee? Dat zijn de gedachten.

Wat zijn gedachten?

Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Een gedachte is een moment in het almaar doorgaande denken.

Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten- de ene gedachte leidt tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen- een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties, gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.

Peinzen, piekeren of mijmeren.

Als je al je gedachten de vrije loop laat gaan kun je vallen in piekergedachten. Piekeren over een bepaald onderwerp maakt dat je het onderwerp negatief vergroot. De piekergedachten lijken plotseling op te komen, vaak op ongeschikte momenten, zoals ’s nachts. Maar meestal is er een situatie die aanleiding geeft om te piekeren. Deze situatie is voor jou (onbewust) een schrikbeeld of bedreiging en maakt je angstig en bezorgd.

Vaak gaat piekeren over zaken waar je geen of nauwelijks invloed op hebt, daarom houden ze je ook zo bezig; je wilt er namelijk juist wél controle over hebben. De onzekerheid en onrust die ermee gepaard gaat, voelt soms bijna ondraaglijk.  

Piekeren en stress versterken elkaar

Stress en onzekerheid zijn vaak de aanleiding om in een piekermodus te schieten. Te druk zijn en de dagelijkse dingen niet meer bij kunnen benen, kunnen leiden tot piekeren.

Maar piekergedachten zijn zelf ook een belangrijke stressveroorzaker. Elke zorgelijke piekergedachte veroorzaakt een angstreactie in je lichaam en daarmee een stressreactie.

Piekeren zorgt ervoor dat je hoofd overvol raakt. Hierdoor is er geen ruimte meer voor andere zaken die aandacht vragen. Daarnaast kost piekeren veel tijd en energie. Je krijgt niet gedaan wat je wilt en moet doen. De focus op wat jij wilt en belangrijk vindt, wordt minder omdat jouw gedachten je steeds afleiden, waardoor de taak nog langer duurt. Maar ook omgekeerd; als je minder actief bent, is er meer tijd en ruimte om te piekeren. Een vicieuze cirkel.

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Je zorgen maken of piekeren, zijn gedachten die je niet nodig hebt. Veel zorgen of piekergedachten komen zelfs nooit uit. Je maakt je druk in je hoofd om dingend die nooit gebeuren, je hebt onnodig stres. Je stapelt die gedachten op in je hoofd en zo voelt het als een vol hoofd.

Het zijn vaak de negatieve gedachten die in je hoofd blijven hangen. Ze worden groter en groter. Ze zorgen voor nog meer zorgen en piekergedachten.

Gedachten bepalen alles

Je gedachten zijn de bron van alles in je leven. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Hoe je je voelt, bepaalt je gedrag. Je gedrag bepaald weer het gevolg, het resultaat. Een positieve gedachte leidt tot een positief gevoel, positief gedrag en dus een positief gevolg. Een negatieve gedachte leidt tot een negatief gevoel, negatief gedrag en een negatief gevolg. Alles begint bij je gedachten.

Wanneer je je gedachten onder controle hebt, dan is het alsof je op een goed afgericht paard rijdt. Je zit ontspannen en jij bepaalt waar je naar toe wilt. Jij hebt de controle en komt moeiteloos bij je doel. Je geest is ontspannen je gedachten ondersteunen je. Er is rust in je hoofd, je voelt motivatie, kracht en zelfvertrouwen. Je weet wat je wilt en je weet hoe je daar kan komen. Je gedachten zijn krachtig! Ze zijn je grootste hulpbron, je beste vriend!

Hoe vorm je krachtige gedachten en krijg je rust in je hoofd?

Wat kan ik als coach doen?

1. Vorm affirmaties. Affirmatie komt van het Latijnse woord ‘Affirmare’ dit betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Affirmaties zijn positieve, versterkende gedachten over iets wat je graag zou willen hebben (of wil zijn) en die je regelmatig moet herhalen. Door affirmaties regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen. Je kunt iets mogelijk maken, ze vormen een zeer grote kracht.

Maak samen een lijst met krachtige uitspraken over het kind. Laat deze versieren met tekeningen en kleuren. Geef deze poster mee naar huis en laat hem op een goed zichtbare plaats in huis ophangen.

2. Schrijf je gedachten op. Schrijf elke dag minstens één positieve gedachten op van deze dag.

Teken een grote zon op een groot vel met zonnestralen, schrijf elke avond een fijn moment van de dag op bij een zonnestraal.

3. Sta even stil.  Neem even de tijd om goed rond te kijken. Wat ben ik aan het doen, wat ga ik zo doen? Kijk ook even achterom, wat heb ik gedaan? Neem even afstand van de situatie.

Geef het kind een spiegeltje mee naar huis en laat hem af en toe in het spiegeltje kijken. Leer het kind om een eigen veilig plekje in huis op te zoeken als het hem allemaal te vele wordt. 

4. Ga de natuur in. Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor je geestelijke gezondheid, het nemen van regelmatige, ontspannende wandelingen kan rustgevend zijn voor je geest. Probeer minstens 20 minuten per dag een pauze te nemen in de natuur.

Ga samen op pad, maak een stevige wandeling. Ga naar het bos of naar de zee. 

5. Vang je negatieve gedachten en vervang ze in positieve gedachten. Je negatieve gedachten zijn er en die kun je soms niet negeren. Luister dan even naar die gedachten, kloppen deze gedachten? Zijn deze gedachten gebaseerd op waarheid? Kan ik deze gedachten ombuigen naar helpende gedachten? Via deze weg maak ik er positieve gedachten van, deze zijn helpend.

Laat het kind een gedachtentekening maken: Zet het onderwerp in het midden. Schrijf alle negatieve gedachten van dit onderwerp op het vel met een donkere kleur. Schrijf er de gevoelens en het gedrag bij. Neem nu een lichterekleur en laat helpende gedachten opschrijven! Laat ook hierbij de gevoelens en het gedrag opschrijven.

6. Praten. Zoek een aantal mensen in je omgeving die je vertrouwt en waar je goed mee kan praten. Mensen die goed kunnen luisteren zonder direct advies te geven. Dit geeft je een gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Maak een netwerktekening van mensen en kinderen waar het kind zich goed bij voelt.

7. Maak een positieve gebeurtenissen kaart. Schrijf alle fijne gebeurtenissen op een lijst. Dingen waar je een glimlach van kreeg, waar je trots op bent, mensen van wie je houdt.

Vul een kanjerkaart in, een leuke prentenkaart waar tekst op de achterkant geschreven kan worden. Laat het kind ook andere mensen uitnodigen om complimenten op te schrijven. 

8. Heb een bedritueel. Slaap is een cruciaal onderdeel van je geestelijke gezondheid. Probeer je gedachten te kalmeren voordat je naar bed gaat.

Schrijf de leuke dingen van de dag op, ga kleuren, lezen, neem een warme douche. Leer kinderen te visualiseren dat ze alle zorgen weg kunnen laten spoelen onder de douche. 

Alles waarvan jij denkt dat je het niet kunt, niet bent, niet verdiend of wat dan ook, is waar. Maar het is niet wie jij bent. Het is wie jij  denkt dat je bent.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Werkvormenbundel

7 werkvormen in verschillende thema’s.
Gemakkelijk in te zetten in de praktijk!

De verschillende werkvormen hebben ieder één van de volgende thema’s: Zelfbeeld, Omgeving, Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.
50%
Je bent er bijna!
We mailen je de werkvormenbundel in kleur en zwartwit.
Je gegevens zijn veilig
Gratis downloaden
Werkvormenbundel