Coach de kindercoach
Als kindercoach ben je meestal werkzaam in je eigen praktijk of op een school. Hierbij ben je vaak van je eigen expertise afhankelijk en heb je weinig tot geen collega’s om mee te sparren. Je hebt de nodige kennis opgedaan in je opleiding, in de praktijk en/of in allerlei cursussen die je hebt gevolgd. Je werkt vaak zelfstandig met een kind en/of ouders. Wat is het fijn om je eigen praktijk te runnen en alles op je eigen manier te kunnen doen!
Maar soms is dit ook juist een breekpunt, soms heb je behoefte aan extra expertise of overleg. Natuurlijk zijn dan de intervisiemomenten heel fijn, waarbij je ervaringen kan uitwisselen met andere coaches in je omgeving. Maar soms is dit niet toereikend en heb je behoefte aan meer professionele hulp, een eigen coach.
Ook voor de startende kindercoach is professionele hulp een fijne back-up die je helpt de eerste stappen te zetten. De onzekerheid die je als startende kindercoach kunt ervaren delen met je eigen coach. Hoe fijn is dat?
Hoe werkt het coachen van een coach dan?
Hiervoor neem ik je eerst even mee in de wereld van het coachen, waarbij ik eerst de begrippen helder voor je in beeld zet.
Een coach helpt je doelen te verhelderen, leert je tot oplossingen te komen en hoe je je nieuwe doel blijvend kunt bereiken. Coaching is een vorm van professionele begeleiding op werk of persoonlijk vlak in een gelijkwaardige één- op – één relatie van een coach en een coachee (degene die coaching ontvangt) of van een coach en een team.
Een coach begeleidt een coachee in het inzichtelijk maken van zijn belemmeringen die tussen hem en zijn doel staan en actiestappen te zetten om doelen te bereiken. Als coach help je de coachee door stil te staan bij de verschillende stappen: doel bepalen, bewustwording, kiezen en stappen zetten.
Een kindercoach biedt hulp aan kinderen op een praktische, laagdrempelige en kortdurende of langer durende manier. Je kunt bij een kindercoach terecht voor een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld bij boosheid, faalangst, onzekerheid, verdriet, rouwverwerking, pesterijen of als het kind even niet lekker in zijn of haar vel zit. Een kindercoach ondersteunt kinderen bij een normale ontwikkeling en doet dus geen diagnostisch onderzoek of therapie bij complexe problematiek. Wel kunnen kinderen met bijvoorbeeld een diagnose ADD, ADHD, ASS, dyslexie, dyspraxie enz. terecht bij een kindercoach voor begeleiding en ondersteuning. De werkwijze van een kindercoach verschilt per coach, maar meestal werken ze positief en kindgericht. Een kindercoach werkt oplossingsgericht, gaat samen met het kind op zoek naar mogelijkheden en de kwaliteiten van het kind. Ook neemt de kindercoach de omgeving van het kind mee in de begeleiding. Zo helpt ze de volwassenen in de omgeving van het kind beter om te gaan met de problematiek rondom het kind.
Vrij beroep; het zijn van een coach is een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zich coach kan en mag noemen. Kindercoaches werken met kinderen, deze doelgroep vraagt de nodige kennis en ervaringen van de coach. Er zijn diverse opleidingen beschikbaar om je te scholen tot kindercoach, maar ook cursussen, workshops en intervisies zijn er beschikbaar om zo je kennis en/of specialisatie verder te ontwikkelen.
Coachen van een coach:
Als coach heb je je praktijk opgebouwd of ben je volop in ontwikkeling om een eigen praktijk te ontwikkelen. Je doet dit op een manier die het best bij je past. Je stelt je eigen doelen op en gaat hiermee aan de slag. Soms loop je vast, weet je even niet welke richting je het beste op kan gaan. Je wordt onzeker, twijfelt en hebt behoefte aan een helpende hand.
Dan kan je contacten met je eigen coach. Want als geen ander weet jij hoe fijn het kan zijn om een personal coach achter de hand te hebben is. Je kunt met haar/hem aan de slag met je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van je praktijk. Samen kunnen jullie doelen opstellen, acties gaan formuleren en de coach gaat zorgen dat je in beweging komt en/of blijft. Coaching zorgt voor zelfreflectie en voor groei. Deze manier van ontwikkelen en groeien is fijn en op maat voor jou! Tijdens de coaching kun je je hulpvragen bespreken en samen gaan jullie opzoek naar mogelijke oplossingen die het best bij jou passen.
Als kindercoach kom je aanmerking met tal van verschillende hulpvragen. Elk kind is anders, elke hulpvraag is anders. Jij wilt graag coaching op maat aanbieden, geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Dat is best pittig! Vaak verloopt de coaching vlot en zijn de positieve resultaten goed zichtbaar. Een andere keer verloopt het stroef en kan je de vinger niet op de juiste plaats krijgen. Bij je coach kun je terecht met jouw eigen hulpvragen. Samen gaan jullie de hulpvraag uitwerken, bespreken en concreet maken. Door middel van het oplossingsgericht denken ga je op zoek naar mogelijke manier om verder te gaan met je eigen coaching.